Vad är viktigt i en organisation?

Vad är viktigt i en organisation?

Mitt förra inlägg min kärlek till en rörelse, eller snarare min kärlek till engagemang och organisering i stort berörde många. Jag har fått så fina kommentarer både på min facebook sida och på twitter och nu vill jag skriva IRL men jag tror inte vi använder den förkortningen längre? När jag träffat folk helt enkelt. Ansikte mot ansikte. Jag förmedlade en känsla om vad engagemang ger och vad det kan kosta som många av mina vänner och bekanta kan känna igen sig i. Inte så konstigt egentligen. Många av mina vänner och bekanta är ju människor jag träffat och stött på i olika organisationer. Såklart.

Men så var det här med stadgan. Jag har fått frågan om jag verkligen menade det jag skrev, att vi ska knulla mer och skita i stadgan. Jag tror jag får ge er ett politikersvar på den. Självklart är en stadga i en organisation viktig. Det är ju en form av en grundlag för en organisation eller förening. En överenskommelse om det är här vi till för, detta är vårt syfte, så här beslutar vi saker tillsammans. Jag kan älska att debattera stadga. Otaliga är de förslag jag har varit med och tagit fram som alltid också involverat en översyn av en viss paragraf eller gärna hela stadgan. Mitt problem ibland tillsammans med många andra är att det är lätt att fastna där. I formen och strukturen. Och glömma bort varför vi överhuvudtaget har organiserat oss. Ofta är ju det för att vi vill förändra något tillsammans, vi har en vision om en bättre värld. Och den visionen är grunden även för stadgan. Inte tvärtom att vi och organisation finns till för stadgan. Min uppmaning ska ses i ljuset av detta, av att vi gärna ägnar timmar åt diskutera formuleringar i stadgan men inte lika många timmar att diskutera förslag eller faktiskt verksamhet. Så ska vi ta bort stadgan? Absolut inte, men ge stadgan den plats den ska ha, som det verktyg för organisering och struktur som det är. Lyft bort den från tronen som det vi ska värderas högst i en organisation. Det vi ska värdera högst är människors engagemang och vår vision om vilket samhälle vi vill skapa.

Med det sagt, så kvarstår min uppmaning till organisationer i allmänhet men till studentrörelsen i synnerhet. “Sup mindre, knulla mer och skit i stadgan”