Det är småsakerna som skaver

Det är småsakerna som skaver

En reklamfilm för pensionssparande har fastnat. Inte för det är bra. Eller rolig. Utan för att den skaver. Egentligen en skitsak. Men många små skitsaker blir snar en stor .. ja ni fattar. Det blir en del av det nätet som snärjer oss. Som får mig att knyta näven. Som får mig att sucka och tänka, jaja det finns ju större problem. Som får mig att känna ” men vad faaan”. Som får mig att längta efter, ja jag vet inte längre. Kompetens, fantasi och normkritisk blick hos reklammakare kanske om vi ska börja någonstans.

Bolaget SPP har nu en reklamfilm som rullar med titeln ”My myself and I- tänk lite mer på dig själv”. Gott så. Vi anar redan där vad de vill sälja in. Och hur väljer då ett bolag som SPP att illustrera detta,  att vi ska se om vårt eget hus, samla i ladorna, tänka på oss själva. Penisspara förlåt jag menar pensionsspara?

Jo, först ser man ingenting det är lite blurrigt. Vi kanske ska tänka manlig utlösning? För sedan får vi se.. En Spermie! Och speakerrösten som berättar:

– ”Här kommer jag! ”

Jo vi förstod det. Det var lite övertydligt kanske. Eller menas att ”jaget” är spermien? Ja, tyvärr är det så. För berättelsen fortsätter.

-” I början var det bara jag sedan kom annat, jobb relationer.. ”

Och under tiden får vi följa spermiens väg i en livmoder fram till ett ägg. Det skulle kunna vara en upplysningsfilm om hur mänskligt liv blir till.  Men det är berättelsen om att jaget, människan, livet, börjar med spermien. Att det behövs ett ägg också för att vi ska kunna prata om början på ett ”jag” verkar inte vara så viktigt. Föreställ er det motsatta.

-”Här är jag”

Och så får vi se ett härligt vibrerande ägg som snappar åt sig i förbifarten en spermie som kommer lite vilset simmande förbi. Filmen fortsätter.

– ”I början var det bara jag sen kom annat emellan..”

Passivt mottagande eller framtå inträngande- våra roller så tydliga inpräntande innan vi ens har blivit till.