Stolt varje dag, Happy Pride

Stolt varje dag, Happy Pride

Pride, Pride, Pride!! Jag älskar Prideveckan. Jag älskar att det är så många programpunkter som är bra och intressanta att jag nästan inte behöver läsa programmet- utan bara kan blunda och peka ut något på måfå. Vad det än blir så blir det bra. Jag älskar att strosa runt på kulturhuset och stöta på en vän som jag inte träffat på evigheter och helt plötsligt så är vi ett gäng på fem som hänger på fiket på taket. Jag älskar att gå runt, runt i Prideparken och äta godis från utställarna, heja på folk och så ofta som möjligt pussa min snygga flickvän.  . Jag sträcker på mig och är stolt, över den jag är, över hur jag väjer att leva mitt liv, över min politiska kamp, över min fantastiska fina flickvän. Jag är stolt över allt detta alla andra dagar också men under Prideveckan är det något extra. Pride är en fest men det är framförallt ett ställningstagande. För ett bättre samhälle, ett öppnare samhälle- ett mer demokratiskt och rättvist samhälle. Det är också en påminnelse om att vi här i Sverige kan vara glada över många framsteg som kampen har resulterat i men att vi också har anledning att inte vara nöjda och fortsätta kämpa.

För mig är de så kallade HBT- frågorna en viktig del i den feministiska kampen. För mig är en feministisk politik en politik som kämpar mot heteronormativitet, homofobi, rasism och sexism. Terrordåden i Norge och reaktionerna och debatten här i Sverige efteråt visar hur viktigt det är att kampen mot rasism blir tydligare och starkare.Lena Sundström beskriver det bra på  DN kultur ” Så skapas en fiende”. Hon lyckas formulera och sätta fingret på språkets makt, och hur viktigt det är att så upp för alla människors lika värde. Därför känns Pride viktigare än någonsin i år. Därför ÄR Pride viktigare än någonsin i år. På många sätt, på alla sätt måste du och jag i det stora och i det lilla varje dag stolt kämpa för ett bättre samhälle. En vecka om året är det dock lite festligare och lite mer schlager, men det är samma kamp.

Happy Pride !