Category

Almedalen 2011

Sista dagen

By | Almedalen 2011

Imorgon åker jag hem från Almedalen, men om jag ska vara ärlig hade jag gärna åkt redan idag. Dock kommer kvällen innehålla ett par trevliga mingel och fester- så tråkig kommer inte denna sista kväll att bli.

Ser framemot att höra Juholts tal ikväll främst faktiskt ur en retorisk vinkel. Kan han vara mer än bara en mysrolig gubbe?

Kvällens höjdpunkt kommer annars bli Queermingel i en Visby trädgård.

Torgmöte med Schlager

By | Almedalen 2011

Jag blir alltid lite förvånad att jag blir så excallterad varje gång jag får en mikrofon i min hand och drömmar väcks om en tillvaro som schlagerartist, journalist, talkshowvärd eller vad som helst som involverar att jag får möjlighet att ge min syn på saker och ting. Eller bara hålla låda och få uppmärksamhet. Så i dag klockan 11 när jag var med på Fi torgmöte så pirrade det härligt i magen. Stina Svensson hade bett mig vara med som hennes sidekick/intervjuare när hon hade torgmöte på Donners Plats. Och vilket torgmöte det blev, Stina och jag funkar väldigt bra ihop och det blev bra.  Jag har flera källor på det inte bara jag som tycker det. Faktiskt.

 Det är en konst att hålla torgmöte om en inte är en Gudrun Schyman. Gudrun är en fantastisk talare, och hon får direkt en storpublik när hon ställer sig på ett torg. Både för att hon som sagt är en inspirerande talare men också såklart för att hon är GUDRUN.  Om en inte har kändisstatus får en ta till andra grepp och det gjorde vi idag. Med sidekick och lite musik rockade Stinas torgmöte. Vi kommer köra igen på fredag klockan 11. Här är dagens möte i punktform:

#  Vi är både flator och feminister men vi hatar inte män och man måste inte vara flata för att vara med i Fi

# Fi har bildat en skuggriksdagsgrupp för att vara en blåslampa på alla riksdagspartier- vi skuggar er och vi ser er!

# Vi brände inga pengar men vi pratade om varför vi gjorde det i fjor, det vill säga att vi kämpar vidare mot lönediskriminering, och såklart har vi även förslag på lösningar

Musik som spelades och illusterar vår politik:

9 to 5, Dolly Parton ( Om arbetstidsförkortning)

I take a fool to remain sane, The Ark ( Ibland undrar vi om det är vi eller världen som är galna)

Fuck You, Lily Allen ( Om vårt arbete mot rasism och homofobi, och även ett bra soundtrack till söndagen här i Almedalen )

Common People, Pulp ( vi är verklighetens folk )

Bra vibrationer, kicki Danielsson ( Fi ger Bra vibrationer)

Jag har fullt upp med torgmöte och förbereda mig inför dagens seminarium som jag ska moderera så jag har ingen koll på vad som händer i Almedalen utanför min bubbla. En känsla jag tror många känner igen…

Sjukt impad av "mitt" parti

By | Almedalen 2011

Först lite snabba punkter:

1. Lars Ohlys tal var bra. Det bästa. Skönt att höra en partiledare engagerad. En del tyckare menar att det var ett avskedstal? Kanske, bra var det i alla fall.

2. Jag har arbetat hela dagen idag- jag är ju inte bara bloggare och Fi:are utan även moderator.Det var en lång dag men många intressanta samtal.

3. Jag var med som twitterexpert hos Cissi Wallin på Radio 1. Sjukt kul- vill förutom melodifestivalsvinnare och nobelipristagare  nu även bli radioankare.

Och nu över till varför jag är så imponerad av Feministiskt intiativ. Vi är över 25 personer här i Almedalen alla är här på sin fritid och betalar kost och logi själva. Vår sammanlagda budget för Almedalen är 10 000 kronor. Då ingår ballongerna. Fatta! 10 000 kronor. Feministiskt initiativ drivs av vilja och kärlek, det är faktiskt helt fantastiskt. Det är en ynnest att få vara en del av den här rörelsen som delar engagemanget och viljan till större samhällsförändring än ännu ett jobbskatteavdrag. Nej jag definierar mig inte på vänster på den politiska skalan, men alliansens politik provocerar mig på många sätt. Därför är det så bra att få vara med i ett parti som tror på mänskliga rättigheter och menar det.

Nu måste jag hastigt och lustig sluta för jag ska iväg och höra moderaternas partisekreterare prata om sin skräckversion av ett samhälle. Kan inte låta bli att fundera om hennes skräck är min dröm.. återkommer om det.

 

 

Hur många Börklundare behöver svensk politik? Eller varför var MP:s tal en besvikelse

By | Almedalen 2011

Besvikelse  är den känslan som lever kvar efter Fridolins och Romsons tal igår i Almedalen. Jag har höga förväntningar på miljöpartiet därför blir besvikelsen så tydlig och så stor när nästan inga förväntningar infriades. Jag förväntade mig glöd, visioner, engagemang från språkrören. Istället fick jag övertydliga liknelser (Fridolin) och nervöst stakande ( Romson). Den övergripande frågan var skolan, skolan och utbildningspolitik mer generellt. Och även om det glädjer en f.d studentpolitiker att det utlovas höjningar av studiemedlet så kvarstår ändå frågan: Varför vill Fridolin bli en yngre men lika tråkig version av Jan Björklund? Mitt tips till Miljöpartiet är byt ut Fridolin mot Wallner. Romson tror jag kommer överraska senare- men jag är ledsen för hennes skull att det inte blev ett bättre tal igår. Och en fråga till? Varför i herrans namn hade de inte synkat sina tal? Romson blev på flera sätt en dålig kopia av Fridolins.

Ikväll talar Reinfeldt och jag kommer inte bli särskilt besviken. Därför här har jag inte några förväntningar. Men såklart ska det bli intressant att höra statsministern tala. Om inte annat för att se om han kan låta engagerad över något eller om allt bara är en börda och ett ansvar för Fredrik.

För övrigt noterar jag att RFSL och RFSL Ungdom har de snyggaste och finaste t- shirten. Texten ” Jag gör det bättre” gör mig varm i hjärtat.

I Fängelset

By | Almedalen 2011

Sitter i sängen på vandrarhemmet fängelset och vill inte riktigt gå och lägga mig. Idag anlände vi till Visby och precis som alltid blev jag förälskad i staden, atomsfären och ringmuren. Jag tror det här är min sjunde almedalsvecka och det betyder att jag har varit minst sju gånger i Visby men jag har egentligen aldrig besökt Gotland. Förälskelsens jag känner är nog mer till sommaren, känslan av att semestern är nära och en rolig vecka väntar, snarare än kanske i själva staden. Men ringmuren är maffig.

Min första almedalsvecka var 2002 när jag precis blivit ordförande för SFS ( Sveriges Förenade Studentkårer) Jag kommer inte ihåg så mycket från veckan egentligen – mer än stressen över att behöva mingla. Jag tror inte jag var så bra på det vet inte om jag har blivit bättre genom åren. Sanningen är den att jag känner mer folk nu, har fler bekanta, då är det också lättare att mingla.

Jag åt middag på samma restaurang som Åsa Romson idag och vad jag tror var en betydande del av MP:s riksdagskansli. Kan egentligen inte göra analys utav det utan kan bara konstatera att så här blir det under denna veckan. Partiledare, partifolk, journalister trängs på så trång yta att det är klart att man äter middag bredvid ett språkrör nån kväll. Imorgon ska jag dock lyssna på Romson och hennes språrörskollega Fridolin. Ska bli intressant att höra om Romson lyckas profilera sig bredare än enbart en stark miljöpolitiker.

Vi gjorde ett försök idag till att strukturera upp vår planering kring den här veckan. Vissa punkter är givna för mig som när jag ska arbeta såklart men rätt många dagar har jag att disponera fritt. Det blev oss dock övermäktigt att komma fram till någon struktur – vi får ta en dag i taget helt enkelt.

Packningen klar

By | Almedalen 2011

Jag har slängt mig i sängen och kan stolt konstatera att packningen är klar. Imorgonbitti bär det av till Visby och årets politikervecka. Jag har packat skitmycket saker, främst av praktiska skäl men några skäl mer pga fåfänga… Kommer bli tungt att bära helt enkelt- men vi ska inte så långt efter att vi kommit av färjan. Min vecka kommer bli splittrad och rolig så klart. Jag ska arbeta lite med en uppdragsgivare bland annat moderera några samtal. Jag ska även med min kollega Charlotte dra upp planer för höstens arbete med Allt Om Jämställdhet och passa på att att bli lite inspirerad av alla spännande    ”jämställdhetsmänniskor” som är på plats. Naturligtvis ska jag även ägna en del tid åt Fi- vill du se mig in action så kom till detta seminarium som jag modererar. Jag kan lova att det blir  ett spännande och kanske även provocerande samtal, oavsett ett nödvändigt. Sist men inte minst kommer jag få chansen att hänga med många av mina vänner, flera av dem delar precis som jag kärleken? till Almedalsveckan. OCH dessutom har jag registrerat mig på bloggplats H12, så nu jäklars ska här bloggas.